Is één van jouw goede voornemens dit jaar een scooter kopen? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Er komt namelijk meer kijken bij de aankoop van een brommer dan je in de eerste instantie misschien denkt. Maar waar moet je precies rekening mee houden wanneer je een scooter gaat kopen? Van de brommer op naam zetten tot een aantal algemene aandachtspunten, je leest er alles over in deze blog.
Een brommer of scooter kopen: algemene aandachtspunten
Om te beginnen zijn er eigenlijk vijf algemene aandachtspunten waar je rekening mee moet houden wanneer je een brommer gaat kopen. Is de verkoper bijvoorbeeld betrouwbaar? Je kunt het beste een scooter kopen bij een erkende handelaar die aangesloten is bij de BOVAG. Koop je een scooter bij een particulier? Dat kan natuurlijk ook, maar dan moet je even goed kijken of de gegevens van de verkoper hetzelfde zijn als op het kentekenbewijs om eventuele vervelende situaties achteraf te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de staat van de scooter. Zeker bij tweedehandsscooters is dit belangrijk, aangezien deze scooters natuurlijk al zijn gebruikt. Controleer de scooter op roestvorming, schade en eventueel ontbrekende onderdelen.
Een testrit maken
Wanneer je een scooter gaat kopen, kan een testrit natuurlijk niet ontbreken. Tijdens een testrit kom je erachter of de scooter geheel voldoet aan al jouw wensen en eisen. Hoe rijdt de scooter? En werken de remmen goed? Dit zijn punten waar je op moet letten wanneer je een testrit gaat maken. Merk je dat er iets mis is met de scooter? Dan kun je ervoor kiezen om verder te zoeken, maar je kunt ook gaan onderhandelen over de prijs.
Een kentekencheck doen
Of je nu een gloednieuwe of tweedehands scooter gaat kopen, het is altijd verstandig om een kentekencheck te doen. Met een RDW-kentekencheck kun je een deel van de voertuiggegevens opvragen. Hierdoor kom je niet alleen meer over de scooter te weten, het geeft je ook dat stukje zekerheid waar je naar op zoek bent als je een brommer gaat kopen. Je komt er middels een kentekencheck bijvoorbeeld ook achter of brommer overschrijven mogelijk is. Staat er ‘nee’ onder het kopje ‘tenaamstelling mogelijk?’, dan is scooter kenteken overschrijven niet mogelijk. Dit is het geval wanneer de scooter als gesloten of geëxporteerd geregistreerd staat.
Scooter kenteken op naam zetten
Wanneer je de scooter daadwerkelijk hebt gekocht, wil je de brommer op naam zetten. Dit kan op twee verschillende manieren: via een loket/voertuigbedrijf of online. Wanneer je een scooter koopt bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf, dan kan dat bedrijf in de meeste gevallen de overschrijving direct voor je regelen. Het enige wat jij hoeft te doen is een geldig legitimatiebewijs meenemen. Koop je de scooter van een particulier of rechtspersoon? Dan gaat de overschrijving net iets anders in zijn werking. Je gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of- keuringsstation met het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode of het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB), het Overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs. Vervolgens krijg je twee verschillende documenten: een tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is een bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat en je geeft dit dan ook aan de verkoper.