Scooter overschrijven

Heb je een (nieuwe) scooter gekocht? Dan is het belangrijk dat je het voertuig op jouw naam laat zetten. Net zoals bij het kopen van een auto, zijn er namelijk een aantal administratieve zaken die komen kijken bij het kopen van een scooter. Maar hoe werkt het overschrijven van een scooter precies? En zijn er nog bepaalde voorwaarden waar je rekening mee moet houden? Je leest er alles over in deze blog. 

Houd rekening met de voorwaarden

Voordat je de scooter laat overschrijven, zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je bent minimaal 18 jaar (16 jaar als je een brommer wilt overschrijven), je woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen, het kentekenbewijs is compleet en je bent zelf aanwezig bij de scooter overschrijven. Het is dan ook verstandig om van tevoren het kentekenbewijs te controleren. Als de verkoper het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode kwijt is, moet dit eerst opnieuw aangevraagd worden en kun je de scooter niet op jouw naam laten zetten.

Overschrijven scooter: hoe werkt het?

Je kunt een scooter overschrijven op twee verschillende manieren. De eerste manier is via een loket of voertuigbedrijf. Koop je een scooter bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf? In de meeste gevallen kan het bedrijf de overschrijving dan direct voor je regelen. Het enige wat jij hoeft te doen is een geldig legitimatiebewijs meenemen. Koop je de scooter van een particulier of rechtspersoon? Dan gaat de overschrijving net iets anders in zijn werking. Je gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of- keuringsstation met het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode of het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs. Ook neem je een geldig legitimatiebewijs mee. Wanneer je dit hebt laten zien, krijg je twee documenten: een tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is een bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat en je geeft dit dan ook aan de verkoper.

Scooter overschrijven online

In sommige gevallen is het ook mogelijk om scooter overschrijven online te doen. Ook dan zijn er een aantal stappen die je moet volgen om de scooter op jouw naam te laten zetten. Je hebt het volgende nodig: een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), de tenaamstellingscode van de scooter, een geldig Nederlands identiteitsbewijs en een telefoon met NFC-chiplezer. Deze chiplezer heb je nodig om de identiteitscheck uit te kunnen voeren. Vervolgens kun je de scooter overschrijven. De eerste stap is het uitvoeren van een eenmalige identiteitscheck van jouw identiteitsbewijs. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de scooter overschrijven. Dit doe je via ‘Voertuig overschrijven’. Je ontvangt vervolgens een aantal mails van de RDW, maar zodra je de tweede mail hebt ontvangen is het voertuig echt overgeschreven en staat deze op jouw naam. Ook krijg je nog een derde mail met daarin een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarin het eerste deel van de tenaamstellingscode. Het vrijwaringsbewijs kun je het beste even uitprinten en vervolgens aan de verkoper geven, aangezien het doorsturen van de link niet werkt. Wanneer je al deze stappen op de juiste manier hebt uitgevoerd, ontvang je via de post het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode.