Scooter rijden in Amsterdam? Zo doe je dat

Wanneer je de weg op gaat in Amsterdam, zal je meteen merken dat het een drukke stad is. Het is daarom belangrijk om altijd de verkeersregels op te volgen, om zo veilig te kunnen rijden op de snorfiets. Om de veiligheid te kunnen bevorderen, zijn de regels in de afgelopen jaren veranderd. Zo moeten snorfietsers de rijbaan op met helm. Veilig rijden op de snorfiets? In deze blog vertellen wij je hier alles over!

Snorfiets mét helm op de rijbaan

Om de kans op ongelukken te verkleinen, is het verplicht voor snorfietsers om de rijbaan op te gaan met helm. Dit geldt op de meeste plekken rond de ring A10 van Amsterdam. Je mag als snorfietser dus niet meer overal op fietspaden rijden. Ook de regels rondom het dragen van een helm zijn aangescherpt. Voorheen was het nog niet verplicht om deze te dragen op het moment dat je buiten de ring rijdt. Nu moet je altijd en overal een helm dragen. Kortom, rijd een snorfiets mét helm op de rijbaan en daarbuiten.

Waar moet een snorfiets aan voldoen?

Er zijn verschillende aspecten waar een snorfiets aan moet voldoen. Zo dient het een blauw kenteken te hebben en is een verzekering volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen verplicht. De constructiesnelheid van de snorfiets is maximaal 25 kilometer per uur, terwijl het maximale motorvermogen niet hoger mag zijn dan vier kilowatt. Of je op het fietspad mag rijden of op de rijbaan, verschilt per gemeente. Bovenstaande aspecten in combinatie met het dragen van een helm zorgen ervoor dat je veilig kan rijden op de snorfiets.

Verkeersregels voor brom- en snorfietsers

Om de veiligheid voor brom- en snorfietsers te verbeteren, zijn er speciale regels opgesteld. Tijdens het gebruik van beide voertuigen is het verplicht om een helm te dragen. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw ogen op de weg houdt. Laat je niet afleiden door jouw mobiele telefoon of door andere elektronische apparaten. Tevens mag je geen alcohol of drugs gebruiken, aangezien dit het rijgedrag negatief kan beïnvloeden. Houd je verder aan de toegestane snelheid. Harder dan 25 kilometer per uur mag je met de snorfiets niet rijden, terwijl je met een bromfiets op sommige plekken 45 kilometer per uur mag rijden. Volg je de verkeersregels voor brom- en snorfietsers op, dan verklein je de kans op ongelukken onderweg.